Vizita în Cehia


În perioada 18-22 martie curent, în cadrul proiectului „Suportul instituțional în agricultură ecologică din Republica Moldova” a fost petrecută o vizită de studiu în Republica Cehă pentru reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor responsabili de control în domeniul sanitar-veterinar, siguranța și calitatea produselor alimentare de origine animală, siguranța și calitatea produselor alimentare de origine non-animală, controlul siguranței și calității produselor viti-vinicole, alcoolului etilic, berii și a producției alcoolice, reprezentanți ai organismelor de certificare a produselor ecologice: ,,Certificat Eco” SRL, ,,Control Union Dnjestr” SRL, precum și directorul executiv al Asociației Patronale „Alianța Lanțului Valoric în Agricultură Ecologică din Moldova”.

Vizita de studiu a avut ca scop instruirea practică a participanților cu privire la implementarea practică a sistemului de control oficial în domeniul de agricultură ecologică prin instruire teoretică și practică.

Astfel, pe data de 19 martie a fost prezentată partea teoretică cu privire la sistemul de control în agricultură ecologică, care a fost condusă de Dl Martin Prudil din cadrul Institutului Central pentru Supraveghere și Testare în Agricultură (UKZUZ).

Partea teoretică a conținut prezentări privind:
– Sistemul de control al producției ecologice în Republica Cehă;
– Lista de verificare a UKZUZ privind producția primară ecologică;
– Normele ecologice privind produsele alimentare și vinificația.

În a doua jumătate a zilei a fost prezentată partea practică care a vizat modelul de control în domeniul vitivinicol ecologic, prezentat de către Dl Vlastimil Trčka (inspector, UKZUZ) și Ing. Karel Válka în cadrul plantațiilor viticole și unității de producere din cadrul vinăriei Vinařství Válka.

Pe data de 20 martie instruirea practică a vizat modelul de control în domeniul culturilor de câmp, prezentat de către dl Vlastimil Trčka (inspector, UKZUZ), precum și controlul în producția animală și cea lactată, prezentat de către Dl Kozel (inspector, organism de certificare KEZ). Instruirea s-a petrecut în câmpurile și unitatea de producere din cadrul fermei ecologice JAVORNIK CZ s.r.o.

Pe data de 21 martie instruirea practică s-a petrecut în cadrul fermei ecologice František Král, organic s.r.o. și a vizat modelul de control în domeniul culturilor de câmp, prezentat de către dl Vlastimil Trčka (inspector, UKZUZ). În partea a doua a aceleiași zile a fost continuată instruirea în domeniul controlului oficial în viticultura și vinificația ecologică, în plantațiile viticole și unitatea de producere din cadrul vinăriei ”Víno z Horňácka”.